Reč eksperta – Da li nam je važna životna sredina?

Da li se sećate da postoji u fizici zakon spojenih sudova. Čak i ako se ne sećate iz fizike znate ga sigurno iz prakse: kada „pretačete“ iz jednog otvorenog suda u drugi i povežete dva suda , onda tečnost prelazi iz jednog u drugi sud dok se nivo tecnosti u oba suda ne izjednaci.  Postavimo sebi iskreno pitanje – šta svako od nas čini da pokaže da su nam važne  čiste ulice, zdrava hrana, nezagađen vazduh i neuprljana voda? Da nastavim – kada ste poslednji put čuli od političara da je životna sredina važna? Imam i dodatno pitanje – kako onda mislite da novac (investicije) „prepozna“ problem održivog razvoja (rasta) i životne sredine ako te problem niko nije stavio medju prioritete. Ako životna sredina nije prepoznata kao prioritet, nema ni radnih mesta za različite profile stručnjaka u ovom sektoru.

Novac i novčani tokovi ne umeju sami po sebi da misle – mi ih usmeravamo. Pravi pokazni primer zakona spojenih sudova u savremanoj praksi.

Dakle, da se vratim na poentu: ako održivi razvoj nije prioritet, nece imati ko i kako da prihvati investicije za poboljsanje životne sredine u kojoj živimo i za prirodne resurse koje treba da čuvamo i za nasu decu i naredne generacije. A ako imamo znanje, viziju, strategiju, onda, pa onda možemo da primenimo opet malo fizike i principom na primer hidraulične prese – malom silom (stavljanjem održivog razvoja i životne sredine medju prioritete) da ostvarimo velike rezultate.

I zato vi vec danas odlučite da pijete vise soka od jabuke, visnje ili maline, a manje soka od pomorandze i ananasa (ovo traži da vam objasnim životni ciklus proizvoda) i kupujete proizvode nastale u procesima prijateljskim životnoj sredini! I jasno i glasno budite promoter misije da je održivi razvoj i životna sredina prioritet medju prioritetima.

Anđelka Mihajlov,
Ambasadorka održivog razvoja i životne sredine

Leave a comment